
Een defecte printer………. Wat nu?
De meest voorkomende problemen bij een printer zijn papier storingen. En papierstoringen zijn niet prettig. Meestal komen ze voor, wanneer U net nog snel iets moest afdrukken (de wet van Murphy).
De meeste papierstoringen kan U zelf voorkomen.
Veelal ligt bij een opstopping het papier aan de basis. Afhankelijk van het type printer of technologie, zullen wij U altijd de juiste te gebruiken media aanraden. Papier is onderhevig is aan vocht. Zorg er voor dat U papier steeds in een vochtvrije omgeving stockeert, best aan kamer temperatuur. Zet U in het weekend de verwarming van je bureel af dan is de kans reëel dat dit papier vocht opslorpt, met als gevolg papierstoringen in je printer. Enkele kenmerken van vochtig papier is dat het na afdruk bol staat of gekreukt uit de printer komt. Als U veel vochtige bladen achtereen afdrukt, is de kans groot dat het gaat stroppen, met alle denkbare gevolgen. Gelukkig zijn de meeste printers voorzien van verschillende deurtjes die je kan openklappen, waardoor je vastgelopen papier, zonder schade uit de printer kunt verwijderen. De betere printers tonen zelfs op het scherm van het toestel een videoclip welke delen je moet openen en aan welke tandwielen je best draait om het probleem te verhelpen. Let er steeds op dat U het volledige vel papier uit de printer haalt. Het is vaak genoeg dat er een klein hoekje papier blijft hangen, dat de printer een foutmelding blijft geven.
Naast vochtig of stoffig papier of etiketten die in de foute lade zitten, kan je printer ook storingen geven die het gevolg zijn van slijtbare wisselstukken. In een printer zitten heel veel bewegende delen. Voor sommige onderdelen moet een gespecialiseerde technieker er aan werken. Andere wisselstukken behoren tot de verbruiksproducten en kan je zelf vervangen. Hieronder kennen we de drum of OPC unit, de transfer riem (belt), de oven en pick-up rollers. Sommige modellen werken met verschillende maintenance units (A-B-C-D-E-F-G) waarmee je eigenlijk alle denkbare wisselstukken mee kunt vervangen. Keerzijde is dat al die wisselstukken vaak een hoog kostenplaatje met zich meedragen, waardoor je nog meer gaat betalen dan de initiële kost van je printer.
Goedkopere printers, meestal online of via een retailer aangekocht, bieden die keuze niet. Je bent dan toegewezen op de dienst na verkoop van je leverancier. Ze zullen je doorverwijzen naar één van hun service points waar je de printer moet bezorgen. Met de gebruikelijke verkeersdrukte vergt dit veel tijd (frustraties) en ter gelijker zit je één à twee weken zonder printer; geen afdrukken, noch scannen. En dan mag je nog hopen dat de herstelling onder garantie valt. Want veelal zijn die onderdelen dan versleten en slijtage wordt niet gedekt door garantie.
Kan dit anders ?
Ja zeker. Bij de printers die we in bruikleen geven, verhuren of verkopen, werken we met een vaste prijs per afdruk. Zo komt U nooit voor verrassingen te staan. Of U nu tekst of foto’s afdrukt, U betaalt altijd dezelfde prijs. Valt het toestel toch defect, dan zorgen we dat Uw printer al de volgende werkdag hersteld wordt. Hiervoor werken we samen met de technische dienst van onze partners RICOH – EPSON en Printronix. In heel Benelux staan een 200 techniekers klaar om problemen te verhelpen. We slagen er in – bij 95% van de gevallen – het probleem onmiddellijk te verhelpen. Al onze techniekers hebben in hun voertuig een grote stock van onderdelen liggen. Elke “familie” toestellen heeft gespecialiseerde teams techniekers, waardoor steeds de juiste persoon U komt helpen.